1956 Os Forradalom És Szabadságharc: 1956-Os Forradalom És Szabadságharc Ppt

foglalkoztatási-támogatás-50-felettieknek-2018

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa az 1956. október 23-tól 1957 tavaszáig erőszakos halállal, nagy valószínűséggel a forradalmi eseményekkel összefüggésben elhunyt személyek adatait jeleníti meg térképen kereshető formában. A budapesti halotti anyakönyvekben szereplő információkat más rendelkezésre álló forrásokkal egybevetve a halottak száma 2500-3000 főre tehető. Körülbelül 2200 ismert áldozat adatai szerepeltek Horváth Miklós és Tulipán Éva In memoriam 1956 címmel a Zrínyi Kiadó gondozásában 2006-ban megjelent kötetében. A térinformatikai adatbázisban jelenleg a Budapesten elhunyt kb. 1700 nevesíthető áldozat adatai szerepelnek mai és közel egykorú térképre vetítve, kereshető formában. A térképen megjelenő körök nagysága és a bennük szereplő szám az adott városrészben a forradalom és szabadságharc küzdelmeiben vagy azokkal összefüggésben elhunyt áldozatok számát jelzi. A térképre nagyítva a körök a halálesetek helyszínei szerint elkülönülnek.

1956-os forradalom és szabadságharc címke - Ujkor.hu

A pontok [ szerkesztés] Már október 21-én a szegedi programgyűlésén kezdték megfogalmazni az egyetemisták 16 pontját. A Hétfői Hírlap 22-én közölte ezek tartalmát. Az első tíz pont az egyetemisták követeléseit tartalmazza, majd hat politikai pont következett. Az első pont követeli, hogy az egyetemi ifjúság káderezését a párt augusztusban hozott értelmiségi határozatának szellemében végezzék. A második pont az egyetem lapjának, a Szegedi Egyetemnek átszervezését követeli, valamint hogy az újság valóban a hallgatók és oktatók véleményét tükrözze. A további pontokban a diákjóléti bizottság munkájáról, a nyelvoktatás fakultatívvá tételéről, a nők honvédelmi oktatásának eltörléséről, keleti és nyugati külföldi utak szervezéséről, utazási kedvezmények megteremtéséről nyilvánítják ki akaratukat. A hat politikai pont a tájékoztatás szabadságát, a fizetések rendezését, a politikai bűncselekményekben a halálbüntetés eltörlését, szabad és demokratikus választásokat tartalmazott. Már aznap kiegészültek ezek az egyetemisták nagyobb politikai szerepének követelésével, hogy március 15. ismét nemzeti ünnep legyen, valamint az egyetemi autonómia kérdéseivel.

  • 4d ultrahangra mikor érdemes menni
  • 1956-os forradalom és szabadságharc magyarországon
  • 1956-os forradalom és szabadságharc jellemzői
  • 1956-os forradalom és szabadságharc
  • Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium – ELTE BEAC Kosárlabda

24-ig) Második Nagy Imre-kormány (10. 24–11. 03. ) Harmadik Nagy Imre-kormány (11. 03–11. 07. ) Első Kádár-kormány (11. 07-től) Egyéb 16 pont 301-es parcella Becenevek Corvin köz Jelszavak Különleges pillanatok Kossuth-címer "Mától kezdve lövünk" Melbourne-i vérfürdő Művészet Nemzetközi visszhang Pesti srácok Rákosi-címer "Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek! " Szabad Európa Rádió Szabad Kossuth Rádió Szabad Nép Sztálin-szobor Vitatott hírek Vörös csillag Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 120. sz. határozata

Thursday, 16-Dec-21 11:25:42 UTC